dijous, 10 de gener del 2013

Taurons d'aigua dolça

6 gener 2013
  La Generalitat va privatitzar la societat de servei públic 'Aigües Ter Llobregat' (ATLL), que dóna servei a 140 municipis, amb el propòsit de què les arques públiques ingressin en total uns 1.000 milions d'euros i l'Executiu pogui pal·liar la manca de liquiditat.
  La guanyadora del concurs va ser la l’empresa madrilenya 'Acciona', però l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya, (OARCC), que depèn del Departament de Presidència de la mateixa Generalitat, ha dit que, considerant un recurs d'Aigües de Barcelona (Agbar), -multinacional controlada pel grup francès Suez i la Caixa-, competidora de la guanyadora del concurs, que Acciona hauria d'haver quedat exclosa del procediment per vulnerar principis d'igualtat en la seva oferta.
  El Conseller de Presidència Homs ha anunciat que portaran la decisió vinculant de l'OARCC davant el tribunal contenciós administratiu, perquè decideixi.
  Acciona ha avisat a la Generalitat que exigirà la devolució dels 300 milions d'euros que va abonar el passat 27 de desembre com a primer pagament del cànon de concessió.
  Les crítiques dels partits contra el govern de CiU no s'han fet esperar.
  El PSC considera incomprensible i escandalós que la Generalitat faci un recurs contra el seu propi organisme i demana que s'anul·li la concessió a Acciona, de manera que ATLL torni a ser pública com ho era fins ara.
    ICV-EUiA, per la seva banda, demana la dimissió del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, responsable de l'operació.
  El portaveu del PPC Millo considera ridícul i sospitós que la Generalitat recorri una decisió d'un organisme propi.
  Aquesta guerra oberta entre Acciona i Agbar fa pensar que, potser la Generalitat es va quedar curta al demanar només 1.000 milions per la privatització de l’aigua i s'ho ha 'repensat'. Queda clar que el negoci dels propers 50 anys és molt elevat i tant Agbar com Acciona aposten fort.
  Voltors sobre un bé natural de primera necessitat.